TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ξηραύλακο

ΞΗΡΑΥΛΑΚΟ
του Τάκη Ευθυμίου
Έτσι ονομάστηκε ένα ημιτελές τεράστιο σε μήκος αυλάκι που δημιουργήθηκε για να μεταφέρει νερό από το Κεφαλόβρυσο του Μαυρίλου στον υδρόμυλο της Νέλης στη Μακρακώμη.
    Το μακρόπνοο αυτό έργο οραματίστηκαν οι προύχοντες Χαντζαίοι της περιοχής το 1780, όταν εξαγόρασαν το τσιφλίκι της δυτικής Φθιώτιδας από τον Τούρκο Μπέη Αχμέτ και είχαν για έδρα τους το Μαυρίλο. Το έργο αυτό ξεκίνησε το καλοκαίρι από τη Μάτεση. Η χάραξη περνούσε κοντά στα χωριά που βρίσκονται βόρεια του Σπερχειού. Τα εύκολα τμήματα της διαδρομής είχαν τελειώσει. Τα δυσκολότερα τα άφησαν για αργότερα. Δυστυχώς όμως το έργο αυτό δεν τελείωσε ποτέ.
    Η αντιζηλία, όμως, ανάμεσα στους Κοντογιανναίους και τους Χαντζαίους σταμάτησε αυτή την πρόοδο, αφού, πέντε αδέρφια, παιδιά του Χατζηχρήστου Αναγνώστου Οικονόμου (Χατζη-Δημάκη), σφαγιάστηκαν ομαδικά από το Σπύρο Κοντογιάννη.  
    Αυτό το αυλάκι ονομάστηκε ξηραύλακο, επειδή ποτέ δεν κυκλοφόρησε νερό μέσα σ’ αυτό, για το σκοπό που προοριζόταν. Σήμερα απομεινάρια του θυμίζουν αυτή τη θλιβερή ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: