TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η μάχη στην Καλιακούδα

Η μάχη στην Καλιακούδα


Ο Νίκος Κοντογιάννης, γιος του καπετάνιου Μήτσου Κοντο-γιάννη της Υπάτης, στις 28 Αυγούστου 1823 με 200 άνδρες οχυρώθηκε στην Καλλιακούδα Ευρυτανίας και με άλλους Στερεολλαδίτες, τον πατέρα του με 100 άντρες, το Γ. Ροδόπουλο με 300 Πελοποννήσιους, το Γιαννάκη Γιολδάση και μ’ άλλους οπλαρχηγούς με σκοπό να εμποδίσουν τη στρατιά του Μουσταή Πασά Σκόδρα να περάσει από ένα στενό μέρος κάτω από την Καλλιακούδα, για την Αιτωλοακρανανία. Έγιναν αλλεπάλληλες τουρκικές επιθέσεις, οι απώλειες των Τούρκων πολλές, μεταξύ των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβανόταν και ο Νίκος Κοντογιάννης.
Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι στη μάχη αυτή πολέμησαν και οι παρακάτω πρόγονοί μου, καταγόμενοι από τη γενέτειρα Ζιώψη, υπό τους Ν. & Δ. Κοντογιάννη, όπως είναι επίσημα καταγεγραμμένοι στο Αρχεία των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και στο Αρχείο Αριστείων του Ελληνικού Κράτους:
Γιαβρόπουλος Γεώργιος, Κακογεώργος Γεώργιος, Θεοδοσόπουλος Γιάννος, Θεοδωρόπουλος ή Κοτσώνης Κων/νος, Καλύβας Γεώργιος, Κατζιανάκης Κώστας, Κορέλης Δημήτριος, Στεφανής ή Μέντης Κων/νος. Τα επίθετα με έντονη γραφή διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Για το θάνατο του Νίκου Κοντογιάννη στη μάχη της Καλλιακούδας, ο ποιητής Γιάννης Σαντάρμης εμπνεύστηκε και έγραψε τους παρακάτω στίχους:


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΚΑΡΙΟΥ

                  -Τάτα μου, πού αρατίστηκες, πού χάθηκες, καημένε,
                  κι έμεινα ο δόλιος μοναχός; Δράμε γλήγορα, δράμε,
                  εμέ βαριά με λάβωσαν, τα άρματά μου ρένε,
                  για το χουλιάρι του παπά, για τη Μεταλαβιά ’μαι.

                  -Στην Καλλιακούδα, Νίκο μου, το Τουρκολόι χτυπούσα.
                  -Μου θυροδέρνεται η ψυχή, σε λίγο θα μ’ αφήκει,
                  πως θα ‘θελα, πατέρα μου, και πως το λαχταρούσα
                  να ιδώ τον τόπο λεύτερο κι αυτό το Πατρατζίκι.

Σημείωση: Το παρόν άρθρο γράφτηκε ως συμπληρωματικό στην αναλυτική αναφορά για τη μάχη της Καλιακούδας  που κάνει ο «Ευρυτάνας Ιχνηλάτης» στην ομώνυμη ιστοσελίδα.

Ποίηση: Γιάννης Σαντάρμης
Σκίτσα: Μπάμπης Τσέλος
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου