TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο "Κλειστός" Νεχωρίτικος χορός

Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ «ΚΛΕΙΣΤΟΣ» ΝΕΧΩΡΙΤΙΚΟΣ  ΧΩΡΟΣ
[του Βασίλη Ντίνου Πολίτη]
26 Ιουλίου 1967. Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Απόγευμα και ο   «Κλειστός» στο ξεκίνημά του. Σε λίγο θα συγκαιριαστούν τόσοι όσο που ο πρωτοχορευτής θα φτάσει στην ουρά του χορού. Τότε ...ακόμα οι Νεχωρίτες συνάζονταν στο χωριό και σ' αυτό, το δεύτερο πανηγύρι του χωριού, μετά τ' Αη 'Λιός, για να διαδώσουν και να χαρούν όλοι μαζί όλες τις συμπεθεριές, τα ...τελειώματα όπως έλεγαν τα ...τελειώματα και οι συμπέθεροι έδειχναν την αποδοχή τους στη χαρά των αρραβωνιασμένων που για...πρώτη φορά τους δινόταν η ευκαιρία να μιλήσουν ελεύθερα από κοντά και να κάθονται δίπλα δίπλα! Μέχρις εκείνα τα χρόνια, περίπου, οι χωριανοί μας για να δώσουν πιο γιορτινή όψη στο πανηγύρι της Αγάς Παρασκευής και ακριβώς για τα...τελειώματα.
Φορούσαν τις «λερές» αλλά. ...πλυμένες σαραντάδιπλες φουστανέλες τα παλικάρια και τις πανέμορφες πλουμιστές και ξακουστές Νεχωρίτικες   «Κόκκινες Φανέλες» οι κοπέλες, που μπορεί να ήταν και ...παντρεμένες. Ακόμα, για τους άντρες κάθε ηλικίας γιορτινά ήταν και το άσπρο πανωβράκι, με μαύρο πλουμιστό γιλέκο και άσπρη πουκαμίσα και ...φυσικά η σκούφια. Πάντως, από κάποια χρόνια τώρα και μετέπειτα, φουστανέλες και «κόκκινες» φοράνε και στο πανηγύρι τ' Αη 'Λιός. Άλλωστε οι συμπεθεριές πάνε να εκλείψουν τώρα ...αν γίνεται και καμία. Όμως παρά τις αλλαγές και τις εξελίξεις της ζωής, οι Νεχωρίτες κατά τα άλλα συνεχίζουν ακόμα την παράδοση.
 Στη φωτογραφία, όσο μπορεί να βοηθήσει η μνήμη και η όρασή μου, φαίνοντα κατά σειρά ...Γιώργος Ι. Ζαρκάδας, Γιώργος Π. Αλεξόπουλος, Μήτρος Κ. Πολίτης, Γιώργος Ι. Τσατσανιάς, Γιώργος Η. Τσατσανιάς, Γιώργος Κ. Πολίτης, διακρίνονται στη σειρά τα κεφάλια των Δημ. Τσούμου, Κων. Ζαρκάδα, Ντίνου Παπασταμάτη, στη συνέχεια με το άσπρο πανωβράκι ο Θανάσης Ψωρογιάννης, Θανάσης Κ. Γιδαράκος, Ευθύμιος Τσούμος και ακολουθούν οι υπόλοιποι που θα καταγραφούν αφού αναγνωριστούν αργότερα. Στον τελευταίο άνδρα του χορού διακρίνεται η πρώτη γυναίκα του χορού με κόκκινη φανέλα και ακολουθούν οι άλλες.
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: