TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Το σχολειό στο Κάψι

Από την κοινωνική ζωή στo Κάψι: Το σχολειό

[Του Νίκου Παπαδιονυσίου]

Με διάταγμα του 1835, έδρα του Ελληνικού Σχολείου ήταν η Μεγάλη Κάψη. Ελληνοδιδάσκαλοι, γαμπροί του πρώτου Καψιώτη δημάρχου Δεδούση, ίδρυσαν Σχολαρχείο με τρεις τάξεις με έδρα τη Μεγάλη Κάψη και μαθητές απόφοιτους του δημοτικού που είχε 4 τάξεις.

Ίσως υπήρχε και κτήριο δημοτικού σχολείου, παρότι η ανέγερση του σημερινού ανάγεται στις αρχές του 19ου αι. Αν όχι, η εκπαίδευση γινόταν στις εκκλησιές και στα παρεκκλήσια.

Στο Σχολαρχείο το 1889 – ΄90, δάσκαλος ήταν ο Χρυσόγελος Οικονομίδης.

Το σχολείο έφτασε να έχει 70 μαθητές κατά τον μαθητή του Βαγγέλη Στυλιανού Υφαντή, θείο μου. Σταμάτησε το 1970 από έλλειψη ικανού αριθμού μαθητών για την λειτουργία του.

Τελευταίος δάσκαλός του ο αγαπητός μας λογοτέχνης Τάκης Ευθυμίου.

Το σχολείο ήταν ιερό για παιδιά και γονιούς. Άλλωστε ήταν κι ένας πιθανός τρόπος να φύγουν οι νέοι από την αγροτική ζωή. Έτσι δάσκαλοι ή παπάδες- δάσκαλοι, γονείς και παιδιά, πάλευαν μην και χαθεί μια ημέρα σχολειού.

Θυμάμαι αφηγήσεις πως γονείς μέσα στο καταχείμωνο, με χιόνι ένα μέτρο, με γουρουνοτσάρουχα, τουρτουρίζοντας, μπαίνοντας μπροστά και σπρώχνοντας και πατώντας το χιόνι, «άνοιγαν μονοπάτι» μέχρι το σχολειό και ακολουθούσαν τα παιδιά.. Να μη χάσουν μέρα!. Τα παιδιά στη τάξη, χωρίς οποιαδήποτε θέρμανση, ή, τι να σου κάνει ένα τζάκι ή μια στόφα, αν υπήρχε κι αυτό, κακοντυμένα, παρακολουθούσαν το μάθημα του ήρωα δασκάλου.

Για το Γυμνάσιο, τα λίγα παιδιά από το Κάψι, ξεκινούσαν Δευτέρα ξημερώνοντας για το Καρπενήσι παλιότερα, 3-3.5 ώρες πορεία σε μονοπάτια κλεισμένα απ’ το χιόνι, μ’ ένα ντορβά στον ώμο με το φαγητό της εβδομάδας, μπομπότα και κάποιο κομμάτι κλωτσοτύρι, λίγη πίτα και πολύ τραχανά. Γυρνούσαν το Σάββατο. Στον Αγιώργη μετά.

Κάποια που είχαν τον τρόπο τους, παιδιά δασκάλων, παπάδων, συγγενείς στις πόλεις και άλλα, με χίλιες στερήσεις κατέβαιναν στην Αθήνα η Θεσσαλονίκη, Λαμία για σπουδές: δάσκαλοι ή καθηγητές, σπάνια δικηγόροι ή άλλο τι. Όλα σχεδόν έπιαναν κάποια δουλίτσα χειρωνακτική ή σερβιτόρου για να σπουδάσουν.

 

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: