TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ιούλιος ο μήνας των Αγίων θεραπόντων

ΙΟΥΛΙΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΩΝ

[Του Τάκη Ευθυμίου]


Το ξωκλήσι του Αη-Λια στον Ασπρόκαμπο στην αρχική του μορφή

Ο Ιούλιος ανέκαθεν ήταν μήνας με υψηλές θερμοκρασίες και επειδή είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των κοπιαστικών γεωργικών εργασιών (θερισμός, αλωνισμός..) και επειδή παλιότερα  δεν υπήρχαν διαθέσιμα πολλά φάρμακα για τις καλοκαιρινές ασθένειες που κορυφώνονταν, οι πρόγονοί μας τιμούσαν αρκετούς αγίους που υπήρξαν ιατροί και θεράποντες διαφόρων ασθενειών για να αποκτήσουν την εύνοιά τους.

Έτσι και οι χωριανοί μας Αγιωργίτες, βαθιά θρησκευόμενοι, έχτισαν εκκλησίες για να τιμήσουν αυτούς τους αγίους. Σήμερα υπάρχουν: το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, του Αη Λια, όπου, σύμφωνα με το έθιμο προσφέρονται στους προσκυνητές ψητές σαρδέλες από τους Συλλόγους και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία του χωριού που τοποθέτησε ο Σύλλογος Γυναικών και εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια παράλληλα με τη γιορτή Πίτας…

Επιπλέον, τον Ιούλιο τιμάμε τους εξής Αγίους: Την πρώτη του μήνα γιορτάζουμε τους θεραπευτές Ευρυτάνες Αγίους Κοσμά και Δαμιανό, που ονομάστηκαν Ανάργυροι, επειδή δεν έπαιρναν χρήματα για αμοιβή των υπηρεσιών τους.

Στις 17 Ιουλίου είναι η γιορτή της Αγίας Μαρίνας, που θεωρείται προστάτιδα των σπαρτών κατά των βλαπτικών ζωυφίων.  

Η γιορτή που κυριαρχεί τον Ιούλιο είναι του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζεται στις 20 του μήνα και δεν εργάζονται για να μην πέφτει χαλάζι. Ο Αϊ-Λιας θεωρείται ο Άγιος της βροχής γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι επικρατεί μεγάλη ξηρασία, με κίνδυνο να καταστραφεί κάθε γεωργική παραγωγή, τη μέρα της γιορτής του εκκλησιάζονται, κάνουν λιτανεία την εικόνα του Αγίου και παρακλήσεις για να βρέξει. Όταν βροντά και αστράφτει πιστεύει ο λαός μας πως είναι ο Αϊ – Λιάς, που τρέχει στον ουρανό με την πυρφόρο άμαξά του και διώχνει το δράκοντα ή το διάβολο με όπλο τους κεραυνούς, σαν άλλος Δίας των αρχαίων. Επειδή ο Αϊ – Λιας θεωρείται ο Άγιος της βροχής γι’ αυτό και λατρεύεται στις κορυφές των βουνών και λόφων, όπου φαντάζουν φωτεινές, κατάλευκες εκκλησίες.  

Στις 26 Ιουλίου εορτάζεται η μνήμη της οσιομάρτυρας Παρασκευής. Η λαϊκή Παράδοση αναφέρει ότι θεραπεύει τις οφθαλμικές νόσους. Γι’ αυτό ανακηρύχθηκε προστάτιδα Αγία των οπτικών. Παλαιότερα πίστευαν ότι αποτρέπει την πανώλη και τη χολέρα.

Στις 27 Ιουλίου τιμάται ο Άγιος Παντελεήμονας ο Μεγαλομάρτυρας και ιαματικός, αφού υπήρξε ιατρός και σπουδαίος θεραπευτής των ασθενούντων.

Στην οικογένειά μας ο Ιούλιος μήνας  είναι ιδιαίτερα αγαπητός επειδή εορτάζουν και τα εγγονάκια μας Παρασκευή και Παντελής!

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

Πηγές : 1. https://www.sansimera.gr/biographies/893

               2.  Βικιπαίδεια

               3. https://stilida.com/politistika/i8i-e8ima/ioulios-laografia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: