ΤΥΜΦΡΗΣΤΙΑ
[Περιφερειακοί αθλητικοί σχολικοί αγώνες]
του Τάκη Ευθυμίου
Οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων που γινόταν άλλοτε στο τέλος του σχολικού έτους με την παρουσία των γονιών, των τοπικών αρχών και του λοιπού κοινού, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας με ειδικό νόμο το 1899, έπειτα από την επιτυχία που σημείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896, με σκοπό την προαγωγή της γυμναστικής και του αθλητισμού.
Από το 1960 το Υπουργείο Παιδείας, για να καλλιεργήσει το αθλητικό ιδεώδες και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των μαθητών, καθιέρωσε τους Αθλητικούς Περιφερειακούς Αγώνες που διεξάγονταν ταυτόχρονα με τις γυμναστικές επιδείξεις.
Ο τότε διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, Φώτης Παπαγεωργίου με το δάσκαλο Γιάννη Μακρή και με τη συνεργασία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μαυρίλου Σακελλάρη, ανέλαβαν τη διοργάνωση των Α Αθλητικών Περιφερειακών Αγώνων των Δημοτικών Σχολείων της περιφέρειας Τυμφρηστού, με έδρα τον Άγιο Γεώργιο και με την ονομασία «Τυμφρήστια». Οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν με απόλυτη επιτυχία για δέκα (10) χρόνια από το 1960 μέχρι και το 1969. Από το επόμενο έτος καταργήθηκαν, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η προετοιμασία γινόταν κάτω από συνθήκες χρονικής πίεσης και άγχους, με δυσμενείς επιπτώσεις στη μαθησιακή προσπάθεια και ψυχολογική κατάσταση των μαθητών.
Οι απλές γυμναστικές επιδείξεις συνεχίστηκαν σε κάθε σχολείο χωριστά, έως το έτος 1975, οπότε και καταργήθηκαν οριστικά για του ίδιους λόγους.
Η διεξαγωγή των Τυμφρηστίων ήταν το αθλητικό και κοινωνικό γεγονός για την κλειστή κοινωνία του Άη Γιώργη. Ήταν μια αθλητική γιορτή, μια τοπική Ολυμπιάδα, μια κλειστή Αμφικτιονία, όπου φιλοξενούνταν και συναδελφώνονταν μαθητές και κάτοικοι του Φθιωτικού Τυμφρηστού. Πολλά ήταν και τα συμμετέχοντα σχολεία, όπως: ίου Αγίου Γεωργίου, της Βίτωλης, του Δικάστρου, του Λιτοσέλου, του Μαυρίλου, της Μερκάδας, της Μεγάλης Κάψης, της Μεσαίας Κάψης, του Νεοχωρακίου, του Παλαιοκάστρου, του Περιβλέπτου, του Πύργου και του Τυμφρηστού. Ευκαιριακά συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Μακρακώμης.
Τα «Τυμφρήστια» διεξάγονταν συνήθως την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Το πρωί γινόταν οι γυμναστικές επιδείξεις με ασκήσεις ακριβείας των μαθητών του Αγίου Γεωργίου. Το μεσημέρι, οι ντόπιοι μαθητές φιλοξενούσαν στα σπίτια τους, τους ξένους μαθητές. Το απόγευμα διεξάγονταν οι αγώνες του κλασσικού αθλητισμού που περιελάμβαναν:
1. Δρόμο 60 μ. αρρένων 5. Άλμα απλούν εις μήκος μετά φόρας θηλέων
2. Άλμα εις ύψος αρρένων 6. Σκυταλοδρομία περιφερειακή 4 Χ 50 μ. αρρένων
3. Δρόμος 50 μ. θηλέων 7. Σκυταλοδρομία περιφερειακή 4 Χ 50 μ. θηλέων
4. Άλμα απλούν εις μήκος μετά φόρας αρρένων
Ακολουθούσαν παραδοσιακοί χοροί από τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου. Τέλος, γινόταν η απονομή των βραβείων και επάθλων.
Τα «Τυμφρήστια» ήταν τόσο ξακουστά ώστε τις ελλανόδικες επιτροπές των αγώνων πλαισίωναν άτομα επίσημα, όπως: Ο βουλευτής και υπουργός Καλαντζής Ευάγγελος, ο Νομάρχης Φθιώτιδας, οι Επιθεωρητές Στοιχειώδους Εκπαίδευσης και Σωματικής Αγωγής, οι εφημέριοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων και ο Διοικητής του Σταθμού Χωροφυλακής. Αγιωργίτες δάσκαλοι που στήριξαν με όλη τους την ψυχή τα «Τυμφρήστια» ήταν οι: Φώτης Παπαγεωργίου, Βασιλική Βότση-Αντωνοπούλου, Νικόλαος Αντωνόπουλος, Βασιλική Φλώρου-Κίτσου, Ιωάννης Παπαχαραλάμπους και Θεοδοσόπουλος Θεμιστοκλής. Ο γράφων, είχα την ευγενή τύχη να συμμετέχω με τους συμμαθητές μου στα «Τυμφρήστια», όλα τα έτη φοίτησης μου στο Δημοτικό Σχολείο. Θυμάμαι ότι, κυριολεκτικά, «σαρώναμε» όλα τα πρωτεία στα αγωνίσματα, γιατί καθημερνά προπονούμασταν στο γήπεδο που τ' άλλα σχολεία στερούνταν. Μάρτυρας των προαναφερομένων τα κύπελλα που και σήμερα κοσμούν τις προθήκες της βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου μας, καθώς και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε ασπρόμαυρο φόντο.
Ο εκπαιδευτικός Βασίλης Αποστολόπουλος εμπνεύστηκε και έγραψε ύμνο για τα «Τυμφρήστια», που απηχεί μεγαλόπρεπα το ιδεώδες αυτών των αγώνων. Ερεύνησα, τον ανακάλυψα και τον παραθέτω προς αναγνωστική τέρψη.
ΥΜΝΟΣ ΣΤΑ «ΤΥΜΦΡΗΣΤΙΑ
ΥΜΝΟΣ ΣΤΑ «ΤΥΜΦΡΗΣΤΙΑ
Στο στίβο μέσα όρμησε Νίκες πετούν τριγύρω μας,
ο χείμαρρος της νιότης οράματα αγώνων
και σειέτ' απ' τον παλμό της τρόπαια Μαραθώνων,
ο τόπος ο ιερός. παιάνων ο σκοπός.
Βροντά ύμνος τετράψηλος. Φτερά ! Φτερά στα πόδια μας
Κι ω! Να κορμιά γι' αψίδες κι η φλόγα στην καρδιά μας,
για θριάμβων ασπίδες σέρνει τα όνειρα μας,
που προχωρούν εμπρός., εμπρός, πάντα εμπρός.
Ρυθμοί, γραμμές, αγάλματα! Στο δρόμο, στο κοντάρι, γι' αγριελιάς κλωνάρι, ο ίδρωτας κυλά. Του βελουχιού νέοι πρόμαχοι, δείξτε τη δύναμη σας ! Στο παιδικό κορμί σας, η Ελλάδα ανθοβολά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου