TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο λήσταρχος Μαργώνης


Ο λήσταρχος ΜΑΡΓΩΝΗΣ του ΤΡΟΒΑΤΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ
και ο ΜΗΤΣΟΣ ΝΤΑΛΛΑΣ απ' την ΚΡΕΝΤΗ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ
Πηγή:  Ioannis Elatos Makkas
Ο λήσταρχος Λεωνίδας Μαργώνης έδρασε στα τέλη του 1800 και στις πρώτες δεκαετίες του 1900. Ήταν από το Τροβάτο Αγράφων και είχε μαζί τα δυο αδέλφια του τον Τασούλα και τον Γιάννη. Ο δάσκαλος και πολυγραφότατος συγγραφέας Χάρης Σακελλαρίου, δάσκαλος της Κρέντης Κερασοχωρίου Αγράφων κατά τη δεκαετία του 1950, στο βιβλίο του "Αργά τη Νύχτα", αναφέρει ένα ωραίο περιστατικό του λήσταρχου με τον Κρεντιώτη Μήτσο Ντάλλα, που ήταν περατάρης στην περαταριά (ή καρέλι) του ποταμού Αγραφιώτη, μια κασόνα συρώμενη από ένα σύρμα (συρμάτινη γέφυρα), είχε εκεί και χάνι με ένα μαγαζάκι, όπου ο Μήτσος Ντάλλας πρόσφερε πρόχειρο φαγητό στους περαστικούς:
"Ένα βράδυ ο Μήτσο Ντάλλας, βλέπει να μπαίνει στο μαγαζάκι του ο λήσταρχος Μαργώνης με 4 παλικάρια του, αρματωμένοι όλοι τους σαν αστακοί. Παράγγειλαν να τους ετοιμάσει κάτι να φάνε. Κι αφού καλόφαγαν κι ήπιαν, τον ρώτησε ο Μαργώνης τι χρωστάνε. Ο Μήτσος έκαμε το λογαριασμό και του τον έδωσε. Ο Μαργώνης πήρε το χαρτί και τόχωσε στο σελάχι του. -Έλα πάνω στο λημέρι μου, να σε πληρώσω, του λέει. Κι έφυγε μαζί με τα παλικάρια του. Ξαναπέρασε από εκεί ύστερα από καμιά εικοσαριά μέρες. Έφαγαν κι ήπιαν και πάλι και ζήτησε απ' το Μήτσο να του κάνει το λογαριασμό. -Για τον καπετάν Μαργώνη όλα είναι πληρωμένα, απάντησε ο Μήτσος. Ο Μαργώνης χαμογέλασε ικανοποιημένος. Κι έβγαλε και του άφησε πάνω στο τραπέζι τρεις χρυσές λίρες!"
Για το φοβερό αυτό αγραφιώτη λήσταρχο, αναφέρεται και ο λαογράφος Δημ. Λουκόπουλος, που τον συνάντησε το 1930 στ' Άγραφα όπου ζούσε μετά την αμνηστεία  που έλαβε από το κράτος Το 1917 εκδόθηκε και μυθιστόρημα από τον Αιμίλιο Αθηναίο και τον εκδ. οίκο "Σαραβάνος" 960 σελίδων και εικονογράφηση  του Σωτήρη  Χρηστίδη με τον τίτλο "Ο λήσταρχος Μαργώνης", το οποίο έχω στη συλλογή μου, από όπου και η φωτο.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: