TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Το τέμπλο Μαραθιά Ευρυτανίας

Αναζητώντας το τέμπλεο στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθιάς Ευρυτανίας του Αγραφιώτη - Μεγαλοκαψιώτη λεπτουργού Στυλιανού Δ. Υφαντή

Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου

Η όμορφη Μαραθιά από ψηλά. Σε κάποιο σημείο διακρίνεται ο Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου

Τρίτη 06/07/2021, στις 09:00 ξεκίνησα από Μεσαία Κάψη για τα χωριά Καλεσμένο και Μαραθιά Ευρυτανίας για την αναζήτηση - φωτογράφηση των τέμπλων κατασκευής του παππού μου Στέλιου Υφαντή.

Πολύτιμος σύντροφός μου, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Παπαηρακλής, Μεσαιοκαψιώτης, καθηγητής φιλόλογος και φίλος.

Η διάθεσή μας πεσμένη, όχι για τις αποστάσεις στον σχετικά δύσκολο δρόμο Καρπενησίου - Αγρινίου αλλά από τις απέλπιδες προσπάθειές μου το προηγούμενο απόγευμα να έλθω σε επαφή με τους τοπικούς επιτρόπους των Ι.Ν. στους οποίους με παρέπεμπαν οι ιερείς των Ι.Ν. ειδοποιημένοι για την αποστολή μου από τον Αρχιερατικό Επίτροπο πατέρα Ιλαρίωνα της Ι. Μητρόπολης Ευρυτανίας, ώστε να μου ανοίξουν τις εκκλησιές και μου επιτρέψουν την φωτογράφηση πληροφορώντας με οτιδήποτε τους ήταν γνωστό γι΄ αυτές.

Δεν υπήρχε άλλη λύση παρά περνώντας από Καρπενήσι να συναντήσουμε τον πατέρα Ιλαρίωνα, να τον παρακαλέσω να φροντίσει το θέμα, άλλως,  άλλο ένα ταξίδι μου στην Ευρυτανία θα ήταν χαμένο όσον αφορά την αποστολή, μαζί με τόσα άλλα παλιότερα.

Δυστυχώς ο πατήρ Ιλαρίων έλειπε.

Δεν δίστασα. Αποφάσισα να επισκεφτώ τον Σεβασμιότατο Ευρυτανίας Γεώργιο, ο οποίος μας δέχτηκε αμέσως και με εξυπηρέτησε παίρνοντας τηλέφωνο τους ιερείς των Ι.Ν. όπως επιμεληθούν άμεσα ώστε να βρίσκονται στις εκκλησιές επίτροποι ή άλλα άτομα εμπιστοσύνη τους αν δεν μπορούν να παρευρίσκονται οι ίδιοι.

Τον υπερευχαριστώ!..

Στην είσοδο του Καθολικού της εκκλησιάς που κτίστηκε το 1898 ανταμώσαμε τον επί 25ετία επίτροπο κ. Αντ. Πατρώνη.

Το νεώτερης κατασκευής καμπαναριό - είσοδος στον ευρύτερο χώρο του Ι.Ν.

Στην είσοδο του Καθολικού του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Φωτοαντίγραφο από το 3σέλιδο ιδιόχειρο σημείωμα έργων του που μας παρέδωσε κάποτε την 5ετία του 1965 αφού το έγραψε ενώπιόν μας στη Μεγάλη Κάψη, 7ο κατασκευής του μετά αυτό του Κλαυσίου

Το τέμπλεο (τέμπλο) του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθιάς Ευρυτανίας χωρίς αναμμένο πολυέλαιο

Το τέμπλεο (τέμπλο) του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθιάς Ευρυτανίας με αναμμένο πολυέλαιο

Δεν μπορώ να κρύψω ότι δεν με ενθουσίασε το παρών τέμπλο συγκρίνοντάς το με όλα τ΄ άλλα του Υφαντή λόγω  αλλεπάλληλων επεμβάσεων δωρητών κι  επιτρόπων με χρωματισμούς αντί της παραμονής του λούστρου της καρυδιάς, ίδιον του παππού Στέλιου, και τοποθέτηση ιερών εικόνων χαμηλής αισθητικής σε αντικατάσταση μάλλον για τον φόβο κλοπής των παλαιοτέρων γνησίων.

Η εμπειρία στην αναγνώριση στοιχείων του έργου του και τα διάφορα ακούσματά μου από χωριό σε χωριό και από εκκλησιά σε εκκλησιά με οδήγησαν να υποθέσω ότι ο δημιουργός δέχθηκε πιέσεις από τους εργοδότες του ακόμα και σε στοιχεία κατασκευαστικά.

Από το τέμπλο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθιάς

Από το τέμπλο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθιάς

Η Ωραία Πύλη του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθιάς Ευρυτανίας


…………………………………..

Σημείωση Τάκη Ευθυμίου: Για άλλη μια φορά αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ από καρδιάς δημόσια τον αγαπητό φίλο, συνεργάτη και ακούραστο ερευνητή της τοπικής θρησκευτικής ιστοριολαογραφίας, ο οποίος αναζητεί, μελετά και καταγράφει επίμονα, επί πολλά χρόνια, τα εκπληκτικά ξυλόγλυπτα τέμπλα εκκλησιών στην Ευρυτανία και Φθιώτιδα που κατασκεύασε με πολύ μεράκι ο παππούς του Στέλιος Υφαντής. Συγχαρητήρια επίσης ανήκουν και στον συνοδοιπόρο του και πάντα πρόθυμο, φιλόλογο Νίκο Παπαηρακλή. Ευχόμαστε σύντομα Νικόλα να περατώσεις την έρευνά σου την οποία επιθυμούμε να τη δούμε και σε ολοκληρωμένη έντυπη μορφή, ως μνημόσυνο στη μνήμη του παππού σου και ως ιερή παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές. Εύγε! και καλή δύναμη για συνέχεια…

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: