TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Πόσο χρήσιμη είναι σήμερα η λαογραφία μας;


Πόσο χρήσιμη είναι σήμερα η λαογραφία μας;
[Το Σχόλιο της ημέρας από τον Άγγελο Παν. Σακκέτο]
Πηγή: www.sakketosaggelos.gr

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες έλαβα ένα συγκινητικό γράμμα από τον κ. Τάκη Ευθυμίου, συνταξιούχο δάσκαλο, ο οποίος έγραφε επί λέξει τα εξής:
«κ. Σακκέτο
Μελετώ τακτικά την ιστοσελίδα σας και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να σας σφίξω θερμά το χέρι και να σας συγχαρώ ενδοκάρδια για τις πολυεπίπεδες, τεκμηριωμένες, χρησιμότατες γνώσεις που μας προσφέρετε για την πατρίδα μας και τη θρησκεία μας. Συνεχίστε σας αγαπάμε! Επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τη δνση μιας ιστοσελίδας ιστορικολαογραφικού περιεχομένου που διαχειρίζομαι ο ίδιος με θέματα δικά μου και συνεργατών μου, ίσως σας ενδιαφέρει. Είναι: http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.com/
Με άπειρη εκτίμηση
Τάκης Ευθυμίου
Συν/χος δάσκαλος»

Οφείλω να ομολογήσω ότι το πρώτο που έκανα ήταν να ανατρέξω στην (όντως πλούσια σε λαογραφικά και ιστορικά θέματα) ιστοσελίδα του με γενικό τίτλο: «Φθιωτικός Τυμφρηστός». Ακόμη περισσότερο όταν γράφει ότι:
"Στον τόπο μας δεν ζουν ποτέ οι στενόκαρδοι μήτε της πολιτείας οι ψόφιοι ευνούχοι, κορμαστασιά η ζωή μας παίρνει απ' τον έλατο κι ο νους μας αστραπές απ' το Βελούχι" ΙΣΤΟΡΙΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ»
Αντιλαμβάνονται όλοι οι φίλοι και οι φίλες, ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα λαογραφικά ή ιστορικά, πάνω απ’ όλα έχουν συναίσθηση της ευθύνης. Ευθύνη εθνική. Ευθύνη θρησκευτική. Μια ευθύνη που έχει να κάνει με τις επόμενες γενεές, Διότι η φιλοσοφία όλων ημών που ασχολούμεθα ή ενασχολούμεθα με αυτά τα ζητήματα, είναι το γεγονός ότι πρέπει να κληροδοτήσουμε στους νέους ότι κληρονομήσαμε κι εμείς από τους γονείς μας! Αυτό είναι το καθήκον μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας.
Γνωρίστε, λοιπόν, την ιστοσελίδα του κ. Τάκη Ευθυμίου. Θα συγκινηθείτε με τα θέματα που προβάλλει, αφού έχουν να κάνουν με τον κόσμο μιας άλλης εποχής σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Αλλά και τα βιβλία του κ Ευθυμίου είναι εξαιρετικά. Με εκπληκτικές και σπάνιες φωτογραφίες εποχής, που όντως ομορφοστολίζουν τα κείμενα, ενώ αρκετές από αυτές διανθίζονται από θαυμάσια δεκαπεντασύλλαβα στιχουργήματα με ντόπιο λεξιλογικό πλούτο, αναφερόμενα στον ενεστώτα χρόνο των φωτογραφιών, του καταξιωμένου κοντοχωριανού τους ρουμελιώτη ποιητή Γιάννη Αν. Σαντάρμη. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε και γι’ αυτά.
Κοντολογίς: Αν και η πνευματική ερημία έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται παντού και μάλιστα να όζει στους σύγχρονους και υλιστικούς καιρούς μας, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ως στρατοκόποι του Ελληνισμού αγωνίζονται για την διατήρηση των παραδόσεών μας! Για την διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων της φυλής μας, ώστε να πορεύονται με ήσυχη την συνείδησή τους ότι κουβάλησαν κι αυτοί στην πλάτη τους την Κιβωτό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας!
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018
-----------------------------------------------------------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Όταν το παραπάνω σχόλιο γράφτηκε από  έναν σπουδαίο επιστήμονα κι έναν εξαίρετο άνθρωπο τον κ. Άγγελο Παν. Σακκέτο, τότε αποτελεί για μένα τον ίδιο εξαιρετική τιμή και επί πλέον η αναγνώριση της μικρής προσφοράς μου στην καταγραφή, διάδοση  και διαφύλαξη της ιστοριολαογραφίας τού τόπου μας ενισχύει το μεράκι και τη διάθεσή μου να συνεχίσω ό, τι ελάχιστα πράττω.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον κ. Άγγελο Παν. Σακκέτο για τα επαινετικά του λόγια καθώς και για την προβολή του ιστολογίου μου http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.com/. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη γνωριμία μας. Υποκλίνομαι στον πλούτο των γνώσεών του και στην αξιοσύνη τής προσφοράς του στον Ελληνισμό.

Με εξαιρετική τιμή
Τάκης Ευθυμίου
Συν/χος δάσκαλος
-------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΥ
Ο ΄Αγγελος Παν. Σακκέτος γεννήθηκε το έτος 1950 στο χωριό Βεσίνι Καλαβρύτων. Σπούδασε δημοσιογραφία, δημοσιολογία και κοινωνικές επιστήμες. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά γνωστών δημοσιογραφικών οργανισμών και συγκροτημάτων, την ίδια στιγμή, που συνεργαζόταν με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του επαρχιακού Τύπου.
Εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδος «Η Φωνή της Αλήθειας», Διευθυντής Συντάξεως διαφόρων πολυβραβευμένων περιοδικών, όπως για παράδειγμα «Ο ΤΥΠΟΣ» (Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση - 1992), δίδει το δημοσιογραφικό του «παρών» σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, που γράφει, επιμελείται και παρουσιάζει ο ίδιος, όπως για παράδειγμα: 
«Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος» (Τηλετώρα), 
«΄Ιδε ο άνθρωπος» (Τηλετώρα), 
«Ελληνισμός και Ορθοδοξία» (Δίον ΤV),
«Τι εστίν αλήθεια;» (Τηλεάστυ).
Παράλληλα με τις δημοσιογραφικές και συγγραφικές δραστηριότητές του και παρά το σοβαρό κινητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει από πολύ μικρό παιδί (παραπληγία, λόγω πολιομυελίτιδος των κάτω άκρων), παραχωρεί πολλές διαλέξεις και ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις για θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την δημιουργία διαφόρων εθνικοθρησκευτικών ντοκυμανταίρ και την δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Αρχείου Διαφανειών, όπως και ενός Αρχείου Οπτικο-Ακουστικών Ντοκουμέντων.
Θεατρικός συγγραφεύς, στιχουργός και, ιδίως, ιστορικός ερευνητής, με πολλά δημοσιογραφικά ταξίδια στο Εξωτερικό, για συνεντεύξεις υψηλών προσωπικοτήτων (Οικουμενικός Πατριάρχης κλπ), έχει στο ενεργητικό του ένα πολύ σημαντικό Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο με χιλιάδες άρθρα που έχει υπογράψει ο ίδιος, πάνω από σαράντα τιμητικές διακρίσεις και διπλώματα διαφόρων Πνευματικών Ιδρυμάτων και Σωματείων της Χώρας (Λουρίδειο Ίδρυμα, Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών κλπ), για όλα σχεδόν τα εθνικοθρησκευτικά θέματα, που κατά καιρούς προβάλλει, ενώ πολλά βιβλία του παρουσιάζονται στα διάφορα πανεπιστημιακά έδρανα από διάφορους Καθηγητές (όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Αθ. Τουρλίδης, ο Δημ. Μούκανος, η Μαρία Πυργάκη κλπ).
Έχει εκδώσει τα βιβλία:
1. «Φάκελος : Ελληνικό Θέατρο» (2 τόμοι), 
2. «Για τον κλάδο της νίκης» (αθλητικό), 
3. «Υμνώντας τις Μούσες μου» (ποιητική συλλογή), 
4. «Πρόσωπο με πρόσωπο» (πολιτικές παρακαταθήκες του Ιάκωβου Διαμαντόπουλου), 
5. «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός» (Α΄ Έκδοσις «Δημιουργία», Αθήνα 2000, με πρόλογο του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού.  Β΄ Έκδοσις: Λιακόπουλος, Θεσσαλονίκη 2003, 
6. «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα» (3 τόμοι) (Α΄ Έκδοσις: «Θέογνις», Β΄ Εκδοσις και συνέχεια: Δημ. Λιακόπουλος), 
7. «Οι δολοφόνοι της Ιστορίας» (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
8. «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητος» (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
9. «Η Καρδιά της Ελλάδος» (βελτιωμένη επανέκδοσις του έργου «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητος», σε τρεις τόμους),Εκδόσεις Λιακόπουλος,
10. «Η πολιορκία της Ελλάδος (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
11. «Ο Παγκόσμιος Έλλην» (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
12. «Η Βίβλος της Αλήθειας» (8 τόμοι. Εξεδόθησαν οι 4 τόμοι), (Εκδόσεις Λιακόπουλος). (Περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα δημοσιευμένα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά μέχρι το έτος 2000).
13. «Η άγνωστη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
14. «Οι Έλληνες της Βίβλου» (3 τόμοι: α) Παλαιά Διαθήκη, β) Καινή Διαθήκη, γ) Οι Μεγάλες Αλήθειες), Εκδόσεις Λιακόπουλος. 
15. «Οι Προφητείες του Ελληνισμού» (3 τόμοι: α) «Λάλον Ύδωρ», β) «Το Ποθούμενον», γ) «Ιδού έρχομαι ταχύ»)
16. «Ελληνικός Χριστιανισμός», (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
17. «Χριστιανικός Ελληνισμός», (Εκδόσεις Λιακόπουλος), 
18. «Ο Κώδικας της Χαμένης Γνώσης», Εκδόσεις Λιακόπουλος,
19. «Ιερά Οργή» (7 δοκίμια), (Εκδόσεις Λιακόπουλος),
20. «Ο Χριστός και οι Έλληνες», (Εκδόσεις Λιακόπουλος),
21. «Το Χειρόγραφο του Ιησού» Εκδόσεις Σακκέτου, Αθήναι 2007.
22. «Παπουλάκος: Άγνωστες Προφητείες και Θαύματα», Εκδόσεις Σακκέτου, Αθήναι 2008.
23. «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς», Εκδόσεις Σακκέτου, Αθήναι 2008
24. «Αγία Γραφή και Εξωγήινα Όντα», Εκδόσεις Σακκέτου, Αθήναι 2009
25. «Ώρα Απιέναι: Η Θεία Συνάντησις Σωκράτους και Ιησού», Θεσσαλονίκη 2009
26. «Γιατί οι έσχατοι έσονται πρώτοι» (Μελέτη πάνω στο έργο του Ευάγγελου Λεμπέση: "Η τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω"), Εκδόσεις Σακκέτου, Αθήναι 2009
27. «Ο Άνθρωπος που γύρισε απ’ τη γη», Εκδόσεις Λιακόπουλος, Θεσσαλονίκη 2009.
Ανέκδοτα έργα:
1. «Το Δίκαιον και η Αγία Γραφή» (2 τόμοι)
2. «Ο Οικουμενικός Ελληνισμός» (7 Τόμοι)
3. «Η Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνισμού» (πολύχρονο και ογκωδέστατο έργο, το οποίο συμπληρώνεται συνεχώς).
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι!.. Επειδή το σοβαρό κινητικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει, επιδεινώθηκε σημαντικά, αναγκάζεται να είναι σχεδόν όλη μέρα κλεισμένος στο γραφείο του. Αυτός και ο λόγος που έγινε Διαχειριστής της Ιστοσελίδας: www.sakketosaggelos.gr η οποία άρχισε το μαγευτικό διαδικτυακό της ταξίδι την 6η Οκτωβρίου 2009. Έχει λάβει χαρακτήρα Ηλεκτρονικού Περιοδικού με πολλές και ποικίλες κατηγορίες θεμάτων, ενώ μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί χιλιάδες ανέκδοτα άρθρα και διάφορες άλλες μελέτες του με βασικό άξονα τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, μακριά και πέρα από κάθε πολιτική ή άλλη ανθρώπινη φιλοδοξία ή ματαιοδοξία... Η αγάπη των ανθρώπων είναι αυτή που του δίνει δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα για κάτι καλύτερο!.. Είναι το μόνο που του απόμεινε σ' αυτή τη ρημάδα τη ζωή!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: