TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

"Το Δημοτικό Σχολείο Πάππας (1898-1986"


"Το Δημοτικό Σχολείο Πάππας (1898-1986)"

[Του συγγραφέα Σταύρου Γ. Μπλούκα]

Η συγγραφή κάποιου πονήματος αποτελεί πάντα μια ευχάριστη είδηση. Όταν, μάλιστα, πραγματοποιείται από αγαπητά μας πρόσωπα μας κυριεύει διάχυτη χαρά και ικανοποίηση.

Το «Δημοτικό Σχολείο Πάππας (1898-1986) είναι το νέο βιβλίο που συνέγραψε ο καταξιωμένος ερευνητής και φίλος Σταύρος Γ. Μπλούκας.

Ο συγγραφέας ύστερα από πολύχρονη και πολύμοχθη συλλογή υλικού με χρήση αξιόπιστων γραπτών και προφορικών μαρτυριών φθάνει σε αξιοζήλευτο αποτέλεσμα και η έκδοση τού βιβλίου του αποτελεί όαση πνευματική στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε.

Στην προσπάθειά του να ορθώσει τείχη στην καταχνιά της λήθης, κατορθώνει αβίαστα να διεγείρει  ιστορικά συναισθήματα, επειδή ακριβώς η ιστορία καταγράφεται με μικρές ψηφίδες αλήθειας. 

Συγκινητικότατα και βαθυστόχαστα τα προλεγόμενα του βιβλίου από τον Γιάννη Πυργιωτάκη, δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Πάππας το διάστημα 1965-69 και σήμερα πρ. Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η περιγραφή του τόσο της σχολικής ζωής, όσο της οικονομικής και κοινωνικής του χωριού Πάππας το μεσοδιάστημα της δεκαετίας 1960-70 ξυπνά θύμησες αλαργινές και αντικατροπτρίζει τις δυσκολίες που βίωναν οι μαθητές και οι κάτοικοι του απομονωμένου αυτού ελληνικού χωριού.

Στο αναφερόμενο σύγγραμμα γίνεται εκτενή αναφορά από το συγγραφέα τόσο στο σπουδαίο παιδαγωγικό και μορφωτικό έργο που πρόσφερε το εκλεκτό διδακτικό προσωπικό του ευαγούς αυτού ιδρύματος, όσο και ειδική αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το κτήριο κατά τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία (1944) στην απελευθέρωση της χώρας μας από τα στρατεύματα Κατοχής. Εδώ φιλοξενήθηκε η 2η ομάδα των Ελληνοαμερικανών εθελοντών σαμποτέρ που σχεδίασε και εκτέλεσε 14 επιχειρήσεις εναντίον του εχθρού, γεγονός που πολλοί αγνοούν. Το ισόγειο του εν λόγω Διδακτηρίου έχει διαμορφωθεί από το Λαογραφικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Πάππας σε Μουσειακό εκθετήριο των εθελοντών σαμποτέρ με σπάνιο φωτογραφικό και επιχειρησιακό πολεμικό υλικό.

Το όλο πόνημα διανθίζεται από πλούσιες και σπάνιες κατατοπιστικές φωτογραφίες.

Η διαχρονική αξιοσύνη τού συγγραφέα σε ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα της Πάππας και γενικότερα της Φθιώτιδας εξασφαλίζει την επιτυχία της όλης προσπάθειας.

Συγχαρητήρια στους χορηγούς έκδοσης που είναι προσωπικά ο Δήμαρχος Δήμου Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής καθώς και ο Λαογραφικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Πάππας.

Εύγε αγαπητέ Σταύρο! Καλοτάξιδο το νέο σου πνευματικό ξεπεταρούδι στον απέραντο κόσμο της γνώσης!

 

30 Αυγούστου 2021

Τάκης Ευθυμίου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: