TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Ο ήρωας Αχιλλέας και η ωραία Ελένη

Ο ΗΡΩΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ

[Του Τάκη Ευθυμίου]

Τα «Κύπρια Έπη» είναι ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας τα οποία κάποιοι απέδιδαν στον Όμηρο. Περιλαμβάνονται στα «κυκλικά ποιήματα» το χαρακτηριστικό των οποίων είναι περισσότερο η χρονολογική καταγραφή και λιγότερο το εμπνευσμένο ύφος τους. Τα ποιήματα αυτά υπήρξαν ερεθίσματα για τις συγγραφικές ιδέες των μετέπειτα τραγικών ποιητών. Τα «Κύπρια Έπη» έφθασαν σε εμάς μέσω μιας σύνοψης που έγραψε ο Πρόκλος, τη «Χρηστομάθεια».

Σύμφωνα με αυτή υπήρξε μια μυστηριώδη συνάντηση του ήρωα Αχιλλέα με την ωραία Ελένη που περιγράφεται ως εξής: Ο Αχιλλέας είχε σφοδρή επιθυμία να δει από κοντά την Ελένη. Ένας λόγος που ήρθε στην Τροία ήταν και αυτός. Ήθελε να εξακριβώσει με τα ίδια του τα μάτια αν πράγματι ήταν η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Οι άλλοι Έλληνες βασιλιάδες την είχαν ζητήσει σε γάμο και κατάφεραν να τη θαυμάσουν από κοντά. Ο Μενέλαος ήταν αυτός που της πρωτόκλεψε την καρδιά. Ο Αχιλλέας τότε ήταν μικρός και έτσι δεν του δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Η επιθυμία του όμως εκπληρώθηκε αφού η μητέρα του Θέτιδα και η Αφροδίτη «τους έφεραν στο ίδιο σημείο». Κατ’ άλλους όμως η συνάντηση αυτή ήταν ονειρική και το πάθος του ανεξέλεγκτο. Έτσι, το σμίξιμο του ωραιότερου άνδρα και της ωραιότερης γυναίκας στον τότε κόσμο καθορίστηκε από το πεπρωμένο.

Ο  συγγραφέας Φιλόστρατος περιέγραψε τις εμφανίσεις και τη μετά θάνατον ζωή των ηρώων του Τρωικού Πολέμου στο διάλογό του «Ηρωικός». Ένα θρύλο που αναφέρει είναι ότι ο Αχιλλέας και η Ελένη συναντήθηκαν και συνδέθηκαν για πάντα στη Λευκή Νήσο του Ευξείνου Πόντου. Οι ναυτικοί και οι ταξιδιώτες απέτισαν φόρο τιμής στο θεϊκό ζευγάρι, που τη νύχτα γιόρταζε τη δική τους πολυτάραχη ζωή και τιμούσε τον Όμηρο που με τα Έπη του χάρισε αθανασία στους ήρωες του Τρωικού Πολέμου.

Λένε πως τη νύχτα ο Αχιλλέας και η Ελένη πίνουν μαζί και τραγουδάνε. Γιορτάζουν τον αιώνιο έρωτά τους, τα Έπη του Ομήρου για τον Τρωικό Πόλεμο και τιμούν το συγγραφέα τους. Γι’ αυτό τη νύχτα κανένας θνητός δεν πρέπει να κοιμάται στη γη της Λευκής Νήσου…

Πηγές:

1.       «Αχιλλέας ο ευάλωτος πολεμιστής», Μεγάλοι Μύθοι των Αρχαίων Ελλήνων, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

2.       https://www.protagon.gr/epikairotita/i-troia-

3.       https://www.notospress.gr/life/story/73563/osa-den-xerame-gia-tin-oraia-eleni

4.       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: