TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

[Του Ioanni Elatou Makka]

Στις 24 Ιουλίου 1879, ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ καταγωγής, ο Αγραφιώτης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, μια μεγάλη ελληνική πνευματική φυσιογνωμία, έφυγε από τη ζωή.

Ο Νάνος (Ιωάννης) Βαλαωρίτης, που αναφέρθηκε πολλές φορές στην καταγωγή τους και πέθανε πρόπερσι σε ηλικία 98 ετών, ήταν δισέγγονός του.

Το επώνυμό του είναι από το χωριό της καταγωγής του, τη Βαλαώρα Αγράφων Ευρυτανίας.

Εκεί υπήρχε ο πύργος της αρματωλικής οικογένειας του Χρήστου Βαλαωρίτη ή Βαλαώρα και του γιου του Μόσχου, που πολέμησαν το1685 εναντίον των Τούρκων. Ο Μόσχος μετά το θάνατο του πατέρα του και μικρό πέρασμα από την Ήπειρο, εγκαταστάθηκε μονίμως στην Λευκάδα, όπου οι Βενετοί του παραχώρησαν κτήματα και πολιτικά προνόμια.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, που λεγόταν και Μόσχος, σε ανάμνηση του προπάτορά του, ήταν μεγάλος πατριώτης, μεγάλος Έλληνας. Έγραψε πολλά ποιήματα, που εξυμνούσε τους ήρωες του 1821.

Έγραψε και το περίφημο ποίημα "ο Κατσαντώνης" για τη σύλληψη και θανάτωση του εθνομάρτυρα πρωτοκλέφτη ήρωα των Αγράφων, τον οποίο θαύμαζε ιδιαίτερα, ακούγοντας διηγήσεις για τα κατορθώματά του από τους Aγραφιώτες προγόνους του!

 

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: