TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Θαύμα Αγίου Σεραφείμ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Από το βιβλίο του Νικολάου Κ. Αντωνόπουλου:
«ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»
Ο ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου αγκαλιά με το καταπράσινο,
ειδυλιακό τοπίο του Νεοχωρακιού
Στο κτήμα του Νεοχωρακιού την άνοιξη του 1924 είχε παρουσιασθεί κάμπια, η οποία πολλαπλασιαζόταν ταχύτατα και κατέτρωγε τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς των φυτών. Προμηνυόταν απόλυτη καταστροφή των καλλιεργειών.
Οι κάτοικοι του χωριού απευθύνθηκαν στη γεωργική υπηρεσία του νομού αλλά δεν έβρισκαν μέσο για να την εξοντώσουν. Μπροστά στην απόγνωση τους, έβλεπαν μόνη σωτηρία στη βοήθεια των αγίων.
Έστειλαν αντιπροσωπεία στην ιερά μονή του Αγίου Σεραφείμ Κορώνης Καρδί­τσας και παρακάλεσαν τον ηγούμενο να τους δώσει την κάρα του αγίου. Στις έξι Μαΐου, εορτή του αγίου, έγινε μεγάλη λιτανεία, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, με την κάρα του Αγίου Σεραφείμ και την παρουσία πλήθους κόσμου.
Σε κάποιο σημείο της λειτουργίας, μερικοί μου είπαν την ώρα που αναγιγνωσκό­ταν το Ευαγγέλιο, το θαύμα έγινε. Όλο εκείνο το πλήθος της κάμπιας άρχισε να φεύ­γει από τα φυτά και να αναζητεί νερό, για να μπει μέσα και να πνιγεί. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα είχε εξαφανισθεί.
Όσοι δυσπιστούν λένε, ότι δεν πρόκειται για θαύμα αλλά για φυσική καταστροφή της κάμπιας, επειδή έκλεισε τον κύκλο της ζωής της. Εγώ δε συμφωνώ με την ερμη­νεία αυτή, γιατί:
α. Δεν ήταν φυσικό να κινηθούν ταυτόχρονα όλες οι κάμπιες, για να καταστραφούν, αφού δε γεννήθηκαν συγχρόνως όλα τα άτομα αλλά βαθμιαία και επομένως ο κύκλος τους έκλεινε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, έστω και αν ήταν κοντά το ένα με το άλλο.
β.  Από καμιά φυσική αιτία δεν είναι δυνατό να προέλθει η ταυτόχρονη αναζήτηση νερού.
γ. Είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, πώς όλες οι κάμπιες κατευθύνονταν προς τα μέρη όπου υπήρχε νερό και όχι προς άλλες κατευθύνσεις.
δ. Η στιγμή του κλεισίματος του κύκλου ζωής της κάμπιας, κατά την ώρα της τέλεσης της θείας λειτουργίας, και ειδικότερα κατά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, κρίνο­ντας με το νόμο των πιθανοτήτων, βρίσκουμε ότι είναι ελάχιστα πιθανή ως απίθανη.

Επιλογή-Αντιγραφή: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: