TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πετρόχτιστα Διδακτήρια

ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ
[Αδάμης Θύμιος - Ευθυμίου Τάκης]
Το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρακίου
Τα σχολικά κτήρια ήταν μεγαλόπρεπες μονώροφες πέτρινες κατασκευές, ορθογωνίου σχήματος με μεγάλο ύψος και τετρακλινείς κεραμοσκεπές. Έφερναν μεγάλα παράθυρα για να φωτίζεται το εσωτερικό τους με άπλετο φως. Αποτελούντα από μία ή δύο αίθουσες διδασκαλίας και το γραφείο του δασκάλου. 
        Συνήθως, χτίζονταν με προσωπική εργασία και ιδιωτικές χορηγίες. Σήμερα, σώζονται τα περισσότερα από τα παραδοσιακά αυτά διδακτήρια, λειτουργούν όμως μονάχα του Αγίου Γεωργίου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό) και του Τυμφρηστού (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό). Τα υπόλοιπα συντηρήθηκαν και παραδόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση για διάφορες πολιτιστικές χρήσεις. Το διδακτήριο Μαυρίλου λειτουργεί ως Μουσείο Παραδοσιακής Φωτογραφίας που ιδρύθηκε χάρη στην προσπάθεια και προσφορά της ιδιωτικής συλλογής φωτογραφιών του αυτοδιοικητικού ιατρού Κιούση Αθανασίου. Ως Μουσείο Παράδοσης και Λαογραφίας λειτουργεί το διδακτήριο Δικάστρου. Το Μουσείο Δικάστρου ιδρύθηκε ύστερα από πολύχρονες και πολύμοχθες προσπάθειες του δασκάλου - λαογράφου Σωτηρόπουλου Νίκου και παρουσιάζει ζηλευτή επισκεψιμότητα. Λαογραφικό Μουσείο υπάρχει και στο Λιτόσελο το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιτοσέλου σε ανακατασκευασμένο νεοκλασικό κτήριο.
        Τα σωζόμενα και ανακαινισμένα σημερινά διδακτήρια αποτελούν παραδοσιακά και πολιτιστικά στολίδια για κάθε χωριό και η θωριά τους ξυπνά αμέτρητες αναμνήσεις σχολικής ζωής. Ας ξαναφέρουμε στη μνήμη μας σχολικές αναμνήσεις αντικρίζοντας τη φωτογραφική θωριά τους.
Διδακτήριο Παλαιοκάστρου του χθες
Διδακτήριο Παλαιοκάστρου του σήμερα
Διδακτήριο Πτελέας
Διδακτήριο Πιτσιωτών
  Το Διδακτήριο Δικάστρου που σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο,
εντυπωσιακό δημιούργημα του δασκάλου Νίκου Σωτηρόπουλου
Διδακτήριο Βίτωλης
Διδακτήριο Τυμφρηστού

Το παλιό πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου
Διδακτήριο  Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου, πετρόχτιστο
στην αρχή με επιδιορθώσεις στη συνέχεια

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: