TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Άρωμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από το χωριό μας Άγιο Γεώργιο

ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σεργιανίζοντας στις γειτονιές του χωριού μας τον Αύγουστο, μου δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσω και να φωτογραφίσω μερικές κατοικίες που αποπνέουν ακόμα άρωμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και που είχαν το μεράκι οι ιδιοκτήτες τους να τα διατηρήσουν μερικώς ανακαινισμένα, όπου σ’ αυτά κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και τα κεραμίδια.

Έτσι, έχουμε ένα δείγμα της εικόνας που εμφάνιζε παλιότερα το χωριό μας. Πέτρινες μορφές, δομημένες σοφά και λειτουργικά, κάλυπταν τις στεγαστικές ανάγκες των απλοϊκών χωριανών μας, χωρίς πολλά περιθώρια πολυτέλειας και υπερβολής.

Ο αισθητικός παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού μας διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960, οπότε άρχισαν να χτίζονται νέες κατοικίες, με σύγχρονα δομικά υλικά, αταίριαστα όμως στην πρότερη παραδοσιακή φυσιογνωμία τους. Σημαντική αλλοίωση στο χτισμένο περιβάλλον του χωριού μας επήλθε μετά το σεισμό του 1980 επειδή τα δάνεια σεισμόπληκτων που ακολούθησαν δόθηκαν αφειδώς χωρίς μέτρο και προδιαγραφές και δυστυχώς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη διάσωση τουλάχιστον μερικών αντιπροσωπευτικών αξιόλογων πέτρινων κτισμάτων.

Παρομοίως, αλλοιώθηκε και εξαλείφθηκε ανεπιστρεπτί ο παραδοσιακός χαρακτήρας όλων των χωριών του Φθιωτικού Τυμφρηστού…

Τάκης Ευθυμίου




Δεν υπάρχουν σχόλια: