TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΣΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΝΕΧΩΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΝΤ. ΠΟΛΙΤΗ

       ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΣΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΝΕΧΩΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΝΤ. ΠΟΛΙΤΗ

Το Βασίλη Πολίτη τον γνώρισα αρχικά μέσα από τα γλαφυρά γραφόμενά του. Προσωπικά με ανακάλυψε ο ίδιος από τις πολιτιστικές  μας δραστηριότητες.

Όταν ανταμώσαμε για πρώτη φορά είχα την αίσθηση ότι γνωριζόμαστε χρόνια. Ο αδαμάντινος χαρακτήρας του Βασίλη δεν σου άφηνε περιθώρια για άλλες σκέψεις παρά μονάχα ότι είσαι τυχερός που τον γνώρισες. Ο Βασίλης τα χρόνια του ταξιδεμού του δεν επαναπαύθηκε αλλά αγωνιούσε και πάσχιζε ν’ ανασύρει στη μνήμη του και να καταγράψει με λεπτομέρεια τα περασμένα που αποτελούν πολιτισμικά και εθιμικά θυμητάρια του πολυαγαπημένου του χωριού, για να τα διαφυλάξει ως θησαύρισμα για τις επερχόμενες γενιές.

Και τα κατάφερε και με το παραπάνω. Κι όλα αυτά από μνήμης, δίχως την παραμικρή σημείωση. Βλέπετε το θυμητικό του αποτελούσε προίκα ακριβοθώρητη της μάνας του της Παναϊούς. Αλλά και το λεπτό χιούμορ που διανθίζει το έργο του, αποφορτίζει κάθε συγκινησιακή φόρτιση. Κι αυτό φαίνεται είναι χάρισμα ακριβό του πατέρα του Ντίνου.

Η περισπούδαστη νεχωρίτικη ντοπιολαλιά ομορφοστολίζει και ζωντανεύει κάθε του γραφή. Ο προσωπικός διδακτισμός του Βασίλη διακριτικός αλλά χρησιμότατος, αφού καταθέτει τα ψήγματα της σοφίας που αποκόμισε από την «ναυτική οδύσσεια» της ζωής του.

Αγαπητέ μας Βασίλη για όσα σπουδαία μας κληροδοτείς από τα «Χρόνια του Ονείρου» σ’ ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς και της ψυχής μας!

Δυστυχώς η κλεψύδρα του χρόνου, αν και υπήρξε σχετικά απλοχέρα μαζί σου, στέρεψε πια και σε στέλνει στη γειτονιά των αγγέλων στα επουράνια για να αναπαυτεί για πάντα η ψυχή σου που συμπονούσε αληθινά τους συνανθρώπους σου.

Καλό ταξίδι φίλε Βασίλη στην αιωνιότητα του Παραδείσου!

 

Με πόνο ψυχής ο φίλος σου

Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: