TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Το Τέμπλο της Αγίας Παρασκευής Ροσκάς Ευρυτανίας του λεπτουργού Στυλιανού Υφαντή


Στη Ροσκά Ευρυτανίας για το τέμπλο της Αγίας Παρασκευής τού λεπτουργού Στυλιανού Δ. Υφαντή, πατέρα της μητέρας μου…
Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου

Όταν το 2001, ψηλά, από το διάσελο της Καλιακούδας και καθώς κατηφορίζαμε φοβισμένοι τον κακό χωματόδρομο-πετρόδρομό της προς την ερημική Στουρνάρα και την κοίτη του Κρικελλοπόταμου παρατηρούσα το δασωμένο Παναιτωλικό και την Οξιά, απολήξεις των Βαρδουσίων, δεν φανταζόμουν ότι μετά δεκαεπτά χρόνια θα περνούσα από τα δάση τους για να επισκεφτώ την όμορφη Ροσκά…
Η τότε διαδρομή που είχα σχεδιάσει περιλάμβανε Κάψη, Καρπενήσι, Κλαυσί, δρόμο προς Ανιάδα, χωματόδρομος λίγο πριν την Ανιάδα προς την κατασκήνωση της Trekking Hellas στα χαμηλά της Καλιακούδας πάνω από Μεγάλο Χωριό, άνοδο- κάθοδο Καλιακούδας, Στουρνάρα (Δολιανά), κοίτη Κρικελλοπόταμου όπου πάρκαρα, river trekking για Πανταβρέχι, επιστροφή στον χώρο που πάρκαρα και δρόμος προς Ροσκά (4 Km), Καστανούλα, Άγιος Χαράλαμπος, Σκοπιά, Δομνίστα, Κρίκελλο, Ράχες, Κάψη. 
Για καλή ενημέρωση και φωτογραφίες ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει στο Google:
Μια εκδρομή στο Πανταβρέχι του Κρικελλοπόταμου Ευρυτανίας του 2001.
Για τη νέα αναζήτησή μου της 20ης Αυγούστου 2018 για το τέμπλεον (τέμπλο) του Αγραφιώτη- Μεγαλοκαψιώτη παππού μου, πατέρα της μητέρας μου στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής της Ροσκάς Ευρυτανίας ακολούθησα με την παρέα του φίλου Μεσαιοκαψιώτη Νίκου Παπαηρακλή την διαδρομή Κάψη-Καρπενήσι, 21 Km, Καρπενήσι- Προυσός- Καστανιά Ευρυτανίας 40 Km, Καστανιά- Πρόδρομος 8 Km, ασφαλτόδρομοι, Πρόδρομος- Ροσκά, 20 Km, καλός γενικά μέχρι μέτριος χωματόδρομος…
Έτσι βρεθήκαμε στην τοπική κοινότητα Ροσκάς, υψ. 1.000 m., στην οποία περιλαμβάνεται και η Στουρνάρα που πανέμορφη κι΄ ερημική μέσα στην αγριότητα του Ευρυτανικού τοπίου φαντάζει από το χοροστάσι της Αγίας Παρασκευής Ροσκάς. 
Αυτή τη φορά είχα εξασφαλίσει τη συνάντηση στην εκκλησιά με τον κ. Χρήστο Κρύκο, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ροσκάς, πολύτιμο συνοδό στην επίσκεψή της. Ο Καστανιώτης αγαπητός φίλος, θεολόγος κ. Ζαχαρίας Ζηνέλης είχε φροντίσει γι΄ αυτό δίνοντάς μου το τηλέφωνό του. Ευχαριστώ και τους δυο!..

Η Αγία Παρασκευή της Ροσκάς…
Η αναφορά του Στυλιανού Δ. Υφαντή για την κατασκευή του τέμπλου στο χειρόγραφο σημείωμά του που μας παρέδωσε…
 Από το τέμπλο του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Ροσκάς Ευρυτανίας. Φαίνεται και η χρονολογία κατασκευής, 1920…
Από το τέμπλο της Αγίας Παρασκευής της Ροσκά...
Από το τέμπλο του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Ροσκάς Ευρυτανίας

Στο ιδιόχειρο σημείωμά του που μας παρέδωσε στη Μεγάλη Κάψη ο παππούς μου Στέλιος Δ. Υφαντής δεν αναγράφεται κατασκευή από μέρους του άμβωνα, προσκυνηταρίου, επιταφίου και δεσποτικού, τα οποία αναφέρει όπου τα έχει κατασκευάσει κατονομάζοντάς τα ή απλά ως κλπ για συντομία λόγω της πίεσης που του ασκήσαμε να γράψει το σημείωμα…
Στην Αγία Παρασκευή Ροσκάς φωτογράφισα και τα υπάρχοντα καθώς έχουν κατασκευαστεί με περίπου την ίδια έμπνευση, σύμβολα και τρόπο κατασκευής του ιδίου, πράγμα που διαπιστώνει κανείς από αυτοψία στον Ι.Ν, για την περίπτωση που και αυτά είναι δικά του έργα που παρέλειψε και όχι κάποιου που τον αντέγραψε..
Το προσκυνητάρι και ο άμβωνας αριστερά, το δεσποτικό δεξιά της Αγίας Παρασκευής Ροσκάς
Ο επιτάφιος
Τελειώνοντας την επίσκεψη και φωτογράφησή μου στον Ι.Ν , θαυμάσαμε από την άκρη  του χοροστασιού την υπέροχη άγρια θέα της Καλιακούδας, του δρόμου της καθόδου από το διάσελό της, το μοναχικό χωριό Δολιανά, έρημο πλέον με τον θάνατο του μοναδικού του κατοίκου, του αμερικάνου Νίκου Μουτογιάννη και την κοίτη του Κρικελλοπόταμου προς Πανταβρέχι…

Μετά το γεύμα μας σε μαγαζί του χωριού, πήραμε τον δρόμο για την επιστροφή με την ίδια διαδρομή καθώς ο δρόμος προς Δομνίστα λόγω έργων είναι κλειστός, με στάση στον Προυσό για καφέ και επίσκεψη στην βιοτεχνία του Στεμμένου για καλούδια…
Νίκος Δημητρίου Παπαδιονυσίου

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: