TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Έπιπλα & σκεύη

ΕΠΙΠΛΑ & ΣΚΕΥΗ
του Τάκη Ευθυμίου
Οι κάτοικοι του χωριού μας, παλιότερα, διέθεταν πολλά πατροπαράδοτα έπιπλα και σκεύη που τους διευκόλυναν στα νοικοκυριά τους. Τα σπουδαιότερα ήταν τα εξής: Ο σουφράς, δηλ. ένα στρογγυλό χαμηλό τραπέζι με τα σκαμνιά. Η ξύλινη ντουλάπα κουζίνας, όπου τακτοποιούσαν τα κουζινικά σκεύη. Μπαούλα και κασέλες ξύλινες με ανάγλυφες παραστάσεις. Ξύλινες αυτοσχέδιες κρεμάστρες τοίχου. Λυχνάρια, δαδιά, λαδοκάντηλα και λάμπες πετρελαίου για φωτισμό. Ο αργαλειός ήταν απαραίτητος για την κατασκευή των εργόχειρων. Πήλινα και χάλκινα κατσαρολικά για το μαγείρεμα των φαγητών. Καζάνια και μεγάλα μπακιρένια σκεύη για εξυπηρέτηση πολλών ατόμων σε γιορτές, γάμους και εκδηλώσεις.
Ακόμη είχαν ταψιά, ταβάδες, τηγάνια και γάστρες. Ο μύλος του καφέ και το καβουρδιστήρι ήταν απαραίτητα για την παρασκευή μυρωδάτου καφέ. Μπρίκια, σιδηροστιές, τρίποδα, κουτάλες και ξύλινα σκαφίδια για το ζύμωμα του ψωμιού και το πλύσιμο. Πινακωτές, βαρέλια κρασιού, κάδες και αμπάρια για την αποθήκευση της σοδειάς.
Οι καρδάρες, τα βεδούρια, η κοπανόκαδη και οι τσαντίλες ήταν αναγκαία για την επεξεργασία των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Γι’ απαραίτητα σύνεργα του φούρνου για την παρασκευή του σπιτικού καρβελιού είχαν το φουρνόξυλο, το ψωμόφτυαρο, την πάνα για καθάρισμα του φούρνου και τη λαμαρίνα που έκλεινε το στόμιο. Η γάστρα ήταν απαραίτητη για το ψήσιμο της πίτας και των φαγητών.
Χρησιμότατα εργαλεία για τις γεωργικές εργασίες ήταν τα παρακάτω: σαμάρια, τριχιές, λιμαριές, ξυλάλετρο και σιδηράλετρο. Ο ζυγός, οι ζεύγλες, το κουντούρι, το σταβάρι, η βουκέντρα, η σβάρνα, τα τσαπιά, οι σκεπαρνιές, τα σκαλιστήρια, οι κασμάδες, τα κλαδευτήρια, οι τσουγκράνες, τα πριόνια, τα μαχαίρια, τα δικούλια, τα καρπολόϊα καιτόσα άλλα.
Οι γυναίκες είχαν ιδιαίτερα εργαλεία για να διευκολύνονται στις παραδοσιακές γυναικείες δουλειές, όπως  ρόκα, αδράχτι με σφοντύλι, λανάρια, βελονάκι, τσουραπόβεργες, βλοερό,πλάστρη και.. τελειωμό δεν είχαν.
Τα περισσότερα απ' αυτά τα σύνεργα σήμερα πέρασαν στο περιθώριο. Ελάχιστα εξακολουθούν να βοηθούν τους χωριανούς μας στις ασχολίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: