TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Διδακτήριο Δημ. Σχ. Αγίου Γεωργίου Φθ/δας


ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ
ΤΟΥ ΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ

Το Διδακτήριο Δημ. Σχολείου-Νηπ/γείου Αγίου Γεωργίου στη σημερινή του μορφή

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Διδακτηρίου Δημ. Σχολείου Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας το 1971
(Φωτο: Μυλωνάς Κώστας)
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου μέχρι το 1971 ήταν η συστέγασή τους στο Διδακτήριο του Γυμνασίου, οπότε αναγκάζονταν να εφαρμόζουν εναλλάξ εβδομαδιαίο απογευματινό ωράριο.
Για το λόγο αυτό υπήρχε επιτακτική ανάγκη ανέγερσης νέου σύγχρονου διδακτηρίου στη θέση του παλιού, δίπλα στην εκκλησία. Τόσο υπηρεσιακά όσο και με πρωτοβουλίες φιλοπρόοδων  χωριανών μας που διέθεταν γνωριμίες στα κέντρα εξουσίας τελικά ανεγέρθηκε το νέο, υπάρχον σήμερα, διδακτήριο και το 1971 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια. Η άμεση λειτουργία του απάλλαξε το μαθητόκοσμο και τους διδάσκοντες από το βραχνά της απογευματινής βάρδιας.
Τότε στο Υπουργείο Παιδείας εργαζόταν ως υπάλληλος ο χωριανός μας Θεοδοσόπουλος Δ. Ευάγγελος, ο οποίος ενδιαφέρθηκε τα μέγιστα για την τάχιστη ολοκλήρωσή του, γεγονός που είναι άγνωστο στους Αγιωργίτες. Γι’ αυτό, όταν μου το γνώρισε, τον παρότρυνα να μας εξιστορήσει γραπτά ο ίδιος τη δική του συμβολή, η οποία έχει ως εξής:
«Μετά την αποπεράτωση του κτηρίου του γυμνασίου και την έναρξη της λειτουργίας του το 1961, συστεγάστηκε και το Δημοτικό σε διπλή βάρδια (πρωί - απόγευμα), επειδή το κτήριο του Δημοτικού κρίθηκε ακατάλληλο. Η συστέγαση αυτή είχε τα θετικά, αλλά και τ΄ αρνητικά. Το θετικό ήταν ότι τα παιδιά του Δημοτικού έκαναν μάθημα σ΄ ένα  σύγχρονο για την εποχή εκείνη διδακτήριο. Το αρνητικό ήταν ότι βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα περισσότερα παιδιά (εκτός κέντρου) και ακόμη ότι λειτουργούσε σε διπλή βάρδια, άλλοτε πρωί, άλλοτε απόγευμα.
Μετά από μερικά χρόνια συστέγασης ωρίμασε η ιδέα για ανέγερση νέου διδακτηρίου για το Δημοτικό στο χώρο του παλαιού και βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία.      Από το 1967 είχε διοριστεί στον Ο.Σ.Κ. ο συμπολίτης μας Ευάγγελος Δ. Θεοδοσόπουλος, ο οποίος με την αποκέντρωση της υπηρεσίας του μετατέθηκε στη Λάρισα.
Το περιφερειακό γραφείο του Ο.Σ.Κ. στη Λάρισα ήταν αρμόδιο για την περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ο συμπολίτης μας είχε αναλάβει υπεύθυνος του νομού Φθιώτιδος.
Το γραφείο είχε αρμοδιότητα να συγκεντρώσει στοιχεία για τα προβλήματα (κτιριακά) των σχολείων της κάθε περιοχής και να εισηγηθεί στην κεντρική υπηρεσία του Ο.Σ.Κ.
Ο συμπολίτης μας ήλθε σε συνεννόηση με τον τότε πρόεδρο της κοινότητος Δημήτριο Τσώνο και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες.
Με την αυτοψία που έκανε διαπιστώθηκε, ότι ο χώρος για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου ήταν μικρός, γι΄ αυτό ο πρόεδρος ήλθε σ΄ επαφή με τον γείτονα Αλέκο Γεωργαντά και δέχτηκε να πουλήσει ένα κομμάτι από το οικόπεδο του, συνέχεια με το σχολείο.
Πράγματι ενημέρωσαν τον συμπολίτη μας, ότι υπήρξε αυτή η συμφωνία και προχώρησε ο ΟΣΚ στην αγορά αυτού του τμήματος του οικοπέδου, καταβάλλοντας το ποσό των 30.000 δρχ.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο συμπολίτης μας Ευάγγελος Δ. Θεοδοσόπουλος, βρήκε κατανόηση από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Ο.Σ.Κ. Βασίλειο Αγραφιώτη από το Μοσχοχώρι Λαμίας. Στη συνέχεια μετά την αγορά έπρεπε να συνταχθούν οι μελέτες.
Τούτο ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν είχε μπει στο πρόγραμμα της χρονιάς εκείνης του 1968. Ο συμπολίτης μας βρήκε τη λύση. Μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, εργάστηκαν τ΄ απογεύματα, χωρίς αμοιβή και συνέταξαν τις μελέτες καθώς και οικονομικά τεύχη που χρειάζονταν για τη Δημοπρασία.
ΕΝΕΚΡΙΘΗ η μελέτη από το τεχνικό Συμβούλιο του ΟΣΚ και εστάλησαν στη Λαμία στην Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας, όπου ήταν πλέον αρμόδια και έγινε η Δημοπρασία και όλη η υπόλοιπη διαδικασία και επίβλεψη.
Μειοδότης ανεδείχθη ο εργολάβος Δημοσίων Έργων Μπούκας. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε και έγιναν τα εγκαίνια το 1971 στα οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της τότε Κυβέρνησης.

Μειοδότης ανεδείχθη ο εργολάβος Δημοσίων Έργων Μπούκας. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε και έγιναν τα εγκαίνια το 1971 στα οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της τότε Κυβέρνησης. Το κτίριο αυτό ήταν ένα σύγχρονο για την εποχή εκείνη διδακτήριο με 4 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ντους-αποδυτήρια, W.C και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Το ενδιαφέρον του συμπολίτη μας για το χωριό δεν περιορίστηκε μόνο στο κτιριακό για το Δημοτικό Σχολείο, αλλά συνεχίστηκε με τον εξοπλισμό των σχολείων με τραπεζοθρανία και εποπτικά όργανα όπως τηλεόραση, βίντεο, προτζέκτορα, φωτοτυπικό μηχάνημα κτλ ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο-Λύκειο.»


Το παλιό Δημ. Σχολείο, δίπλα στην εκκλησία, που ανεγέρθηκε το 1931 από το Υπουργείο Παιδείας και λειτούργησε μέχρι το 1956, οπότε συστεγάστηκε στο νεοϊδρυθέν Διδακτήριο του Γυμνασίου
(Πηγή φωτο: βιβλίο «Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδος  Ιστορία-Λαογραφία» του Νικ. Αντωνόπουλου)
.....................................................................................................................................................................
Παρακαλώ όποιον χωριανό μας γνωρίζει με στοιχεία τη συμβολή και άλλων Αγιωργιτών στην προσπάθεια ανέγερσης των διδακτηρίων του χωριού μας, Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου, να μας τα κοινοποιήσει για  δεοντολογικούς λόγους.
Η γνώση των αληθινών γεγονότων είναι επιβεβλημένη για λόγους ιστορικής αξιοπρέπειας! 
.....................................................................................................................................
Το περικαλλές Διδακτήριο του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου, που σήμερα ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης μαθητών (Πηγή φωτο: FB ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ)
Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: