Γ Ρ Ο Σ Ι Α
του Τάκη Ευθυμίου
Πρόκειται για ημιορεινή μεγάλη έκταση πλησίον της Μακρακώμης. Το γρόσι είναι τουρκικό νόμισμα. Ονομάστηκε «Γρόσια» επειδή η περιοχή αγοράστηκε με γρόσια από τον εκπρόσωπο των Βαρυμποπιτών (Μακρακωμιτών), τον Τσουκαλά. Μάλιστα ο ίδιος μετέβη στο Τεπελένι της Αλβανίας όπου διαπραγματεύτηκε την αγορά με τον Τούρκο Μπέη που την κατείχε. Τα γρόσια δόθηκαν από τους κατοίκους και ανάλογα με το αντίτιμο έλαβε ο καθένας και την αντίστοιχη έκταση.
Ένα άλλο τοπωνύμιο «Γρόσια» συναντάται και στην Πτελέα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο μπέης Αχμέτ που κατείχε το τσιφλίκι της περιοχής το νοίκιασε, για πέντε χρόνια, σε κάποιον άλλο Τούρκο αξιωματούχο. Αυτός ήταν βάρβαρος και πλεονέχτης. Απέκτησε πολλά χρυσαφικά και γρόσια. Τότε σκέφτηκε να τα κρύψει στο έδαφος για να μην τα αντιληφθεί ο Αχμέτ και με την πρώτη ευκαιρία να τα πάρει και να φύγει για την πατρίδα του. Έψαξε και βρήκε μια κατάλληλη κρυψώνα μακριά από τον πύργο του. Μόλις νύχτωσε ζαλίγκωσε μια έμπιστη γυναίκα του πύργου μ’ ένα πιθάρι όπου θα έβαζε το θησαυρό που κουβάλαγε ο ίδιος μες στο δισάκι του. Όταν έφτασαν στην κρυψώνα η γυναίκα απίθωσε κάτω το πιθάρι κι έφυγε. Ο Τούρκος όλη τη νύχτα έκρυψε μόνος του το θησαυρό.
Ύστερα από καιρό τον συνέλαβαν δυο έλληνες αγωνιστές, ο οποίοι όμως αγνοούσαν το περιστατικό με το θησαυρό. Αφού τον βασάνισαν φριχτά τον εγκατέλειψαν αναίσθητο κοντά σε μια βρύση. Μόλις μαθεύτηκε το συμβάν στο χωριό, έτρεξαν μερικοί μήπως και μάθουν την κρύπτη. Ο Τούρκος όμως ήταν σε κακά χάλια και δεν τους κατατόπισε καλά προτού ξεψυχήσει.
Κανένας δε γνωρίζει με σιγουριά αν βρέθηκε ποτέ ο θησαυρός, Οι φήμες βέβαια δίνουν και παίρνουν. Να γιατί, λοιπόν, η τοποθεσία αυτή ονομάστηκε Γρόσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου