TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Το καμένο τέμπλο Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου

Μοσχοχώρι Λαμίας: Το καμένο τέμπλο της Αγίας Παρασκευής του Υφαντή

Νίκος Δημητρίου Παπαδιονυσίου

Η νέα Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου Λαμίας από το Google

Η παλιά, η πρώτη εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής στο Μοσχοχώρι Λαμίας κτίστηκε το 1818…

14 προς 15 Δεκεμβρίου του 1977 την κατέστρεψε πυρκαγιά που πιθανά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα παλαιών καλωδίων, κατ΄ άλλους από αναμμένο , αφημένο κερί ή άλλο τι.

Η εκκλησιά καθαιρέθη με ότι είχε απομείνει από τις υπέροχες τοιχογραφίες της πλην του ιερού που προστάτεψαν με κατασκευή beton και υπάρχει δίπλα στη καινούργια εκκλησιά.

Το τέμπλο, 22ο στη σειρά έργων του βάσει του σημειώματος που μας έγραψε ο παππούς μου Στέλιος Υφαντής, το υπέροχο, όπως ομολογούν όσοι το είδαν, ξυλόγλυπτο καρυδένιο (κάρρινο το αναφέρουν σε έγγραφά τους οι Μοσχοχωρίτες αντί ίσως κάρυνο)τέμπλο του Στυλιανού Δ. Υφαντή, τον οποίο αναφέρουν σε έγγραφά τους ως.. Στυλιανό Υφαντόπουλο (!) λεπτουργό κάτοικο Καρπενησίου, με  όλα τα λοιπά του προσωπικά στοιχεία σωστά, κλπ κάηκαν.

Σε εξοφλητική απόδειξη  1950 δραχμών που του κατεβλήθησαν από τον ταμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αθανάσιο Βελέντζα για την κατασκευή «Τεμπλίου καρρίνου σκαλιστού» σύμφωνα με το συμφωνητικό κατασκευής του τέμπλου Αγίας Παρασκευής Μοσχοxωρίου, του συμβολαιογράφου Λαμίας Παν. Μαυρίκα 37474/7.6.1908 αναγράφονται δύσκολα αναγνώσιμα τα πιο κάτω όπου και η μοναδική που έχω ιδεί υπογραφή του παππού μου..

Οι πιο πάνω πληροφορίες μου παρασχέθηκαν από τον αγαπητό φίλο Νίκο Παπαηρακλή, καθηγητή φιλόλογο, που έλαβε από σειρά φίλων του από το βιβλίο του καθηγητή Αθανασίου Βελέντζα «Ο κύκλος του τόπου» μαζί και με τις πιο κάτω φωτογραφίες του Πρωτοσύγκελου Θεόφιλου Σιμόπουλου που ελήφθησαν πριν την πυρκαγιά και καταστροφή με τα τότε μέσα και κακή κατάστασή τους από φωτοτυπήσεις...

Το συμφωνητικό αυτό είναι και το πρώτο του Υφαντή που συναντώ.

Πάνω αριστερά η Ωραία Πύλη (Ιερά Βημοθύρα). Πάνω από την Ωραία Πύλη έγραφε τη χρονολογία κατασκευής, 1908…

Τμήμα του αποτεφρωθέντος τέμπλου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής…

Τμήμα Δωδεκαόρτου του ξυλόγλυπτοι τέμπλου και ξυλόγλυπτος Σταυρός μετ΄ Εσταυρωμένου πάνω από το τέμπλο του αποτεφρωθέντος Ι.Ν. Μοσχοχωρίου..

………………………………………

Την 25η Οκτ. μου τηλεφώνησε ο κ. Αθανάσιος Βελέντζας από το Μοσχοχώρι, καθηγητής φιλόλογος, εγγονός του Αθανασίου Βελέντζα, ταμία και μέλους του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής που πλήρωσε και έλαβε την εξοφλητική απόδειξη της τελευταίας δόσης της αμοιβής του παππού μου Στέλιου Υφαντή το 1908!

Η συγκίνηση αμφοτέρων μεγάλη καθώς μετά 113 (εκατόν τρία) χρόνια γνωρίζονται τα εγγόνια, μεγάλης πλέον ηλικίας, δυο από πολλά χρόνια εκλιπόντων που συνεργάστηκαν για ιερό σκοπό.

Την ίδια ημέρα έλαβα από τον κ. Βελέντζα το παρακάτω e mail:

«Αγαπητέ μου κ. Παπαδιονυσίου, σας στέλνω φωτογραφίες των διασωθέντων τμημάτων του τέμπλου της παλιάς Αγίας Παρασκευής. Η συγκίνησή μου είναι ιδιαίτερη, γιατί ο Ταμίας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Βελέντζας Κ. Αθανάσιος, που το έτος 1908 υπογράφει το  συνημμένο εξοφλητικό αποδεικτικό της δαπάνης κατασκευής του σκαλιστού καρυδένιου τέμπλου, είναι παππούς μου. Αν περάσετε για την Ευρυτανία, θα χαρώ πάρα πολύ να έλθετε στο Μοσχοχώρι για να συναντηθούμε, ως εγγονοί των συμπραξάντων στην κατασκευή του τέμπλου πριν από 113 χρόνια!.

Με εκτίμηση

Θανάσης Βελέντζας/Φιλόλογος/351 50 Μοσχοχώρι Λαμίας»

 

Τον ευχαριστώ, καθώς με ότι μου έστειλε, αφού βελτίωσα το δυνατόν με photo shopping την εικόνα του καμένου τέμπλεου, αντικατέστησα «ημαρτημένα» που χρησιμοποίησα ώστε να βελτιώσω την δημοσίευσή. Ταυτόχρονα αντιλήφθηκα σημαντικές αλλαγές στην σχεδίαση- εκτέλεση του έργου του Υφαντή που το έκανε με περισσότερα «στολίδια» του που δεν χρησιμοποιούσε σε άλλα τέμπλα του, πιθανώς πτωχών χωριών.

Και βέβαια, Θεού θέλοντος καθώς «ουκέτι καιρός» σκοπεύω σε άνοδο στους γενέθλιους τόπους να τον επισκεφτώ σε πρώτη ευκαιρία...

Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου/18.09.2021 / 26.10.2021

 

Επιμέλεια-Ανάτηση: Τάκης Ευθυμίου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: