TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

"Άτιμη ...Κενωνία" του Μπάμπη Μώκου

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ ΑΠΕΘΑΝΕ   …ΖΗΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ 

ΜΠΑΜΠΗΣ Κ. ΜΩΚΟΣ

«ΑΤΙΜΗ …ΚΕΝΩΝΙΑ…!»  είναι ο χιουμοριστικός τίτλος-ατάκα, δανεισμένος από τον παλιό-καλό κινηματογράφο, ενός νέου βιβλίου του αγαπητού Μπάμπη Κ. Μώκου που μας προϊδεάζει ο ίδιος για τις δικές του ατάκες.

Οι πολύπλευρες σπουδές τού συγγραφέα, το πηγαίο έμφυτο χιούμορ του, η άριστη γνώση της παρεΐστικης μουσικής, η μάγκικη μακροχρόνια διαδρομή του στον Πειραιά, ο θαυμαστός χειρισμός της ελληνικής γλώσσας, η ωριμότητα της σκέψης του και η ακάματη διάθεσή του για δημιουργία, εξασφαλίζουν, εκ των προτέρων το επιθυμητό αποτέλεσμα της συγγραφικής απόπειράς του.

Η «ΑΤΙΜΗ …ΚΕΝΩΝΙΑ…!» αποτελεί το απάνθισμα εξήντα δύο (62)  …τσιφορικών-μιας και ο Νίκος Τσιφόρος υπήρξε δάσκαλος και θαυμαστής του-σκωπτικών αυτοτελών ιστοριών, που ενσωματώνονται γάντι στη σημερινή κοινωνία μας και που έχουν δημοσιευθεί ανάκατα κατά καιρούς σε διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Το ύφος που διαπνέει αυτές τις ιστοριούλες χαρακτηρίζεται σκαμπρόζικο, απόλυτα σκωπτικό, σαρδώνειο, πιπεράτο και ιδίως  απολύτως …τσιφορικό, αλλά συνάμα κριτικό, καυστικό και δηκτικό. Πέραν από το πλατύ χαμόγελο που σκορπούν στον ανυποψίαστο αναγνώστη, ταυτόχρονα νουθετούν με τρόπο φυσικό και αβίαστο που μονάχα ο μαεστρικός κι ανέμελος τρόπος γραφής του Μπάμπη Μώκου το επιτυγχάνει στο ακέραιο.

Ο φίλος Μπάμπης Μώκος, ο άνθρωπος που ξεχωρίζει για την καλοσύνη και την ευγένειά του στη γειτονιά μας το Παγκράτι Λαμίας, θα μπορούσε, δίχως υπερβολή, να χαρακτηρισθεί άνετα με αυτό του το συγγραφικό πόνημα, ο νέος Τσιφόρος της Λαμίας, τόσο για το εκπληκτικό χιούμορ του, όσο και για τις αριστουργηματικές ατάκες του που διανθίζουν τις ιστορίες και καταδεικνύουν σπάνιο λογοτεχνικό τάλαντο.

Φιλοσοφικοί και χιουμοριστικοί στοχασμοί καθώς κι αφορεσμοί που αξίζει, αναμφισβήτητα, να μελετηθούν από κάθε φανατικό βιβλιόφιλο.

Καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο, φίλτατε Μπάμπη, το νιόβγαλτο πνευματικό βλασταράκι σου στον απέραντο κόσμο της γνώσης.

Η τοπική βιβλιογραφία, δίχως υπερβολή, κοσμήθηκε μ’ ένα βαρύτιμο συγγραφικό πετράδι! Εύγε!

 

Τάκης Ευθυμίου

Δάσκαλος-Συγγραφέας

Διαχειριστής του ιστολογίου «Φθιωτικός Τυμφρηστός»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: